Новини

Открита дискусия на тема ” Условията на труд в ИТ сектора – предизвикателства и реалност “

Meeting

НБС Информационни и комуникационни технологии ви кани на открита дискусия на тема:

” Условията на труд в ИТ сектора – предизвикателства и реалност “.

Информационните и комуникационни технологии е най-бързо развиващият се сектор в Република България. С оглед на това, че броят на хората работещи в него нараства главоломно и както във всеки друг бранш, и тук има място за подобрение. Но първо трябва да бъдат намерени главните посоки, в които да се работи. Точно поради тази причина на 25.03.2017г. от 09:30 ви каним в централата на КНСБ на открита дискусия в тази насока. Ще бъдат изнесени резулататите от анкетна карта за условията на труд в сектора “Информационни и комукационни технологии” на Република България, след което ще очакваме да се включите в открита дискусия по тази тема.

Кога: 25.03.2017г.
Къде: София, пл. “Македония” № 1 (централата на КНСБ), Зала Европа
Кой: НБС Информационни и комуникационни технологии с подкрепата КНСБ

Работна програма:
09:30 – 10:00 – Регистрация
10:00 – 10:20 – Откриване – Пламен Димитров – президент на КНСБ, Георги Билюков – Председател на НБС ИКТ КНСБ
10:20 – 10:50 – Представяне на резултатите от анкетна карта за условията на труд в сектора “Информационни и комукационни технологии” на република България
10:50 – 12:00 – Открита дискусия
12:00 – 12:30 – Пресконференция

Патриотите се срещнаха с представители на IT сектора

Представители на Националния браншови синдикат „Информационни  и комуникационни технологии“ се срещнаха с кандидатите за президент и вицепрезидент на „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ Красимир Каракачанов и Явор Нотев. На срещата присъства и евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

IT сектора е единственият отрасъл, който бележи ръст не само като печалби, но и мащаби на разрастване и работни заплати през последните години в България. На фона на високия процент на безработица сред младите хора, IT фирмите търсят и наемат хора в активна възраст – 25-40 години, като предлагат и добра работна заплата. Тук обаче, според Синдиката, идва и големият проблем – липсата на държавна политика към този отрасъл.

Част от проблемите, които карат младите хора да се насочат към чужбина са:

  • Липсата на комуникация между бизнеса и образованието.
  • Реална възможност учениците от специализираните училища да усвояват наученото в практика.
  • Големия процент на самообразовани млади хора, поради малкото на брой специализирани училища, както и нивото на средното образование извън тях.
  • Липсата на добра икономическа среда допринасяща за инвестиции от големите в сферата фирми.

Господин Красимир Каракачанов изрази позицията си, че младите образовани хора са потенциала на България. Инвестицията в тяхното образование е изключително ценна и държавата трябва да изработи адекватна, дългосрочна политика, която да обхваща както средното и висшето образование, така и прякото ангажиране на бизнеса в този процес.

Той пое ангажимента да работи в тази посока и предложи като първа стъпка да организира среща на браншовата организация с депутати от Комисията по образование в парламента.

Господин Явор Нотев от своя страна подчерта, че има и друг сериозен проблем, свързан с работата на хората от IT сектора – условията на труд и съотношението между работното време и заплатата – от една страна, и съпоставка на условията и заплащането спрямо другите държави.

Ангел Джамбазки обърна внимание на самото провеждане на учебния процес в училищата, като наблегна на архаичните методи и техниката, с която се преподават всички предмети. Той обърна внимание на факта, че ако се „вкара“ бизнесът в училище, това ще подобри работата на бранша. Джамбазки поясни, че очаква конкретни предложения при следваща среща в тази насока.

Проучване на актуалното състояние в българския ИКТ сектор

През месец Септември 2016 година, НБС-ИКТ към КНСБ предстои да проведе мащабно допитване до българите, работещи в ИКТ индустрията. Допитването ще се извърши под формата на електронен въпросник, публикуван в публичното пространство.

Учредително събрание

На 20 май 2016, на учредително събрание, бе създаден Национален браншов синдикат “Информационни и комуникационни технологии” към КНСБ.

За председател бе избран Георги Билюков. Целта на синдиката е да защитава специфичните интереси на българите работещите в ИКТ сектора.