Патриотите се срещнаха с представители на IT сектора

Представители на Националния браншови синдикат „Информационни  и комуникационни технологии“ се срещнаха с кандидатите за президент и вицепрезидент на „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ Красимир Каракачанов и Явор Нотев. На срещата присъства и евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

IT сектора е единственият отрасъл, който бележи ръст не само като печалби, но и мащаби на разрастване и работни заплати през последните години в България. На фона на високия процент на безработица сред младите хора, IT фирмите търсят и наемат хора в активна възраст – 25-40 години, като предлагат и добра работна заплата. Тук обаче, според Синдиката, идва и големият проблем – липсата на държавна политика към този отрасъл.

Част от проблемите, които карат младите хора да се насочат към чужбина са:

  • Липсата на комуникация между бизнеса и образованието.
  • Реална възможност учениците от специализираните училища да усвояват наученото в практика.
  • Големия процент на самообразовани млади хора, поради малкото на брой специализирани училища, както и нивото на средното образование извън тях.
  • Липсата на добра икономическа среда допринасяща за инвестиции от големите в сферата фирми.

Господин Красимир Каракачанов изрази позицията си, че младите образовани хора са потенциала на България. Инвестицията в тяхното образование е изключително ценна и държавата трябва да изработи адекватна, дългосрочна политика, която да обхваща както средното и висшето образование, така и прякото ангажиране на бизнеса в този процес.

Той пое ангажимента да работи в тази посока и предложи като първа стъпка да организира среща на браншовата организация с депутати от Комисията по образование в парламента.

Господин Явор Нотев от своя страна подчерта, че има и друг сериозен проблем, свързан с работата на хората от IT сектора – условията на труд и съотношението между работното време и заплатата – от една страна, и съпоставка на условията и заплащането спрямо другите държави.

Ангел Джамбазки обърна внимание на самото провеждане на учебния процес в училищата, като наблегна на архаичните методи и техниката, с която се преподават всички предмети. Той обърна внимание на факта, че ако се „вкара“ бизнесът в училище, това ще подобри работата на бранша. Джамбазки поясни, че очаква конкретни предложения при следваща среща в тази насока.